endoszkópia altatásban

Altatásos endoszkópia fájdalommentesen

Kis dózisú, intravénás altatószer az optimális az altatásban végzett endoszkópos vizsgálatokhoz, mely a hagyományos endoszkópos vizsgálatot teljesen fájdalommentessé teszi.

 A kis dózisú, intravénásan adott altatószer alkalmazása a bódítás (szedáció) helyett az endoszkópos vizsgálatok (colonoscopia, vastagbéltükrözés) alatt mára rutinszerűvé vált az amerikai és a nyugat európai endoszkópos laboratóriumokban. Az eljárás az endoszkópos vizsgálatokat teljesen fájdalommentessé teszi, ráadásul a hagyományos bódításhoz használt gyógyszerekhez képest biztonságosabb is, alkalmazásával kevesebb szövődményt észleltek. A gyors hatású, intravénás altatószer adása mellett a beteg semmilyen kellemetlenséget sem érzékel a vizsgálat során, hiszen végig alszik, és a vizsgálatot követően 2 órás megfigyelés után otthonába távozhat. Az eljárást magánorvosi centrumunkban altatóorvos segítségével végezzük, műszeres betegmonitorizálás mellett, szükség esetén azonban altatógép is rendelkezésünkre áll.

Az amerikai endoszkópos társaság 2009 decemberében publikált irányelvei szerint az endoszkópos vizsgálatok, így a gyomortükrözés, vastagbéltükrözés, ERCP és endoszkópos ultrahang vizsgálatok alatt a beteg legoptimálisabb altatása kis dózisú narcozissal biztosítható, melynek alkalmazása kevesebb mellékhatással vagy súlyos szövődménnyel jár, mint a hagyományos szedáció, ráadásul a betegek elégedettsége növelhető, több a sikeres vizsgálat és gyorsabb a beavatkozás utáni ébredés is. Az amerikai ajánlás intézeti körülmények között altatóorvos jelenléte nélkül is, az endoszkópos orvos által alkalmazva is biztonságosabbnak tartja az eljárást a hagyományos és hazánkban is általánosan alkalmazott nyugtatók és fájdalomcsillapítók adásánál (szedáció, bódítás).

Kapcsolódó kezelések:

Vastagbéltükrözés altatásban (colonoscopia, kolonoszkópia)

Gyomortükrözés altatásban (gasztroszkópia, gastroscopia)

Endoszkópos vizsgálatok altatásban (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés)