Barrett nyelőcső szindróma

Barrett nyelőcső szindróma

 

A Barrett oesophagus (más néven Barrett metaplasia vagy Barrett nyelőcső) az erosiv reflux oesophagitis mellett reflux-betegség egyik leggyakoribb szövődménye.

A Barrett oesophagus (más néven Barrett metaplasia vagy Barrett nyelőcső) az erosiv reflux oesophagitis mellett reflux-betegség egyik leggyakoribb szövődménye, mely tíz-tizenöt éve fennálló reflux betegség után alakulhat ki. A Barrett nyelőcső a reflux-betegek mintegy 1-3 százalékánál alakul ki. A Barrett oesophagus veszélye abban rejlik, hogy tulajdonképpen gyakran tünetmentes betegekben észleljük, és csak endoszkópos vizsgálattal és ennek során vett szövettannal állapítható meg a diagnózis, azonban rendszeres endoszkópos kontrollvizsgálatot igényel, mivel növeli a mirigysejtes nyelőcsődaganat kialakulásának veszélyét.

A Barrett oesophagus leggyakrabban a negyven év feletti, túlsúlyos férfiaknál fordul elő, főként azoknál, akik már hosszú évek óta küzdenek gyomorégéssel és reflux betegséggel. Bár szoros összefüggés van a reflux- és a Barrett-betegség között, olyanoknál is kialakulhat, akiket korábban nem diagnosztizáltak reflux oesophagitissel, vagy éppen évek óta tünetmentesek. Természetesen a reflux-betegség megfelelő kezelésével megelőzhető a Barrett oesophagus kialakulása.

A Barrett-nyelőcső meglétét kizárólag endoszkópos eljárással, illetve biopsziával lehet megállapítani. Éppen ezért az ötven év feletti reflux betegeknél, különösen ha már minimum öt éve rendszeresen van gyomorégésük, érdemes elvégeztetni az endoszkópos gyomor vizsgálatot, azaz a gasztroszkópiát (gyomortükrözést).

A Barrett metaplasia nem visszafordítható, de lelassítható folyamat: az orvosnak és a betegnek együtt kell működnie, hogy a nyelőcsőben ne történjen további változás, ne alakuljon ki daganat. Ehhez elsősorban a reflux-betegséget kell adekvátan kezelni, gyógyszeresen erőteljes savszekréció gátlással (emelt dózisú proton pumpa gátlókkal), esetleg laparoszkópos antireflux műtéttel és az életmód megváltoztatásával egyaránt.

Súlyos esetben az orvos dönthet úgy, hogy műtéti eljárással távolítja el a nyelőcső Barrett metaplasiás alsó szakaszát, elsősorban akkor, ha már daganat is kialakult