Gastroscopia, gyomortükrözés altatásban is,  fájdalommentesen!

gyomortükrözés, gyomortükrözés altatásban, reflux, gasztroszkópia
Hétvégén és az ünnepek alatt is előjegyzést adunk az alábbi telefonon: +36 20 9817866

A gyomortükrözés kellemetlenségei elkerülhetők!

GyomortükrözésA gyomortükrözés a nyelőcső, a gyomor és a nyombél betegségeinek diagnosztikájában leggyakrabban alkalmazott gasztroenterológiai vizsgálóeljárás, melynek során az endoszkópos orvos egy flexibilis video endoszkópot vezet a beteg felső tápcsatornájába.  Magánklinikánkon a gyomortükrözés (gasztroszkópia, gyomor tükrözés) altatásban is kérhető, így a vizsgálat kellemetlenségei elkerülhetők! A fájdalommentes gyomortükrözés minden esetben aneszteziológus (altató orvos) közreműködésével történik. Intézetünkben a gyomor tükrözéseket az endoszkópos vizsgálatokban kiemelkedő jártasságú szakemberek végzik, ultravékony, HD minőségű, korszerű Fujinon video endoszkópokkal (gasztroszkóp). A gyomor tükrözéses vizsgálata alkalmas a nyelőcső szűkületek, daganatok, a reflux betegség, a gyomor gyulladás, a gyomor fekély és a nyombélfekély, valamint a gyomor polip és gyomor daganatok kimutatására. A gyomortükrözés alatt az orvos szövettani mintát vesz a gyomorból, melyből a gyomor nyálkahártya gyulladás mértéke és a Helicobacter fertőzöttség is kideríthető. A gyomortükrözés során lehetőség van a vékonybélből való szövettani mintavételre is, mely segíthet az ételallergia és a lisztérzékenység kimutatásban is.

Kinek javasolt a gyomortükrözés altatásban?

Azon betegeknél, akik hányásra hajlamosak, érzékeny a garatreflexük (fogmosáskor vagy fogászati beavatkozáskor gyakran öklendeznek), Lidocain érzékenyek (így a garat lokális érzéstelenítése nem lehetséges) vagy egyszerűen csak félnek a gyomor endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatától, célszerű a gyomortükrözést felszínes altatásban végezni. Az altatásban végzett gyomor tükrözéses vizsgálathoz az előzetes konzultációt követően EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek szükségesek.

Az altatásban végzett gyomortükrözés során betegeink életfontosságú paramétereit folyamatosan ellenőrizzük, szükség eseten a szövődmények elhárításához nélkülözhetetlen komplett biztonsági műszerezettség és lélegeztetőgép is rendelkezésre áll. Az altatásban végzett gyomortükrözés alatt az aneszteziológus az altatószert kis dózisban, frakcionáltan (részletekben) és egyénre szabottan adagolja, ezáltal minimalizálva a gyomortükrözés alatti esetleges szövődményeket.

“Gyomortükrözés – kellemetlenségek nélkül! Kérje a vizsgálatot altatásban!

Mire alkalmas a gyomortükrözés, gastroscopia?

A gyomortükrözés vizsgálat a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékonybél kezdeti szakaszát (patkóbél) belülről tekinti át. A gyomortükrözés segítségével felderíthetők a felső tápcsatorna azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások. A gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) alkalmazható gyomor fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve nyelőcső, gyomor és nyombél területi vérzések, és felhasi fájdalom okának felderítésére. A felső panendszkópia segítségével kimutatható a Helicobacter Pylori nevű baktérium is, melynek szerepe van a fekélyképződésben. A gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) továbbá alkalmas a gyulladások, nyálkahártya elváltozások, fekélyek, polipok, daganatok, vérzés forrás észlelésére, a vérzés csillapítására és a vizsgálat során mód van szövettani mintavételre is. A gyomortükrözés során végzett mintavétel nem okoz fájdalmat.

Fiji3500 Picture2

ENDOSZKÓPOS LABORUNKBAN IS A LEGFEJLETTEBB TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZZUK, MELYEK TOVÁBB NÖVELIK A DIAGNOSZTIKUS PONTOSSÁGOT ÉS A BETEG BIZTONSÁGÁT

A gyomortükrözés vizsgálatokat a Fujinon legújabb fejlesztésű, 7 mm átmérőjű, digitális megapixeles felbontású, CMOS technológiájú, HD, zoom gasztroszkópokkal (flexibilis gyomortükör) végezzük, melyek alkalmasak a FICE (Fujinon Intelligent Color Enhancement) digitális chromoendoszkópos képek készítésére is, lehetővé téve az invivo szöveti diagnosztikát és a célzott biopsziákat. A vizsgálatokról betegeink színes képi dokumentáció mellett, a teljes vizsgálat képanyagát és videofilmjét is CD-n kézhez kapják.

Insufflator (1)

A gasztroszkópos vizsgálatok (gyomortükrözés) alatt az endoszkópon keresztüli levegő befújás helyett a legkorszerűbb technológiájú, áramlás kontrollált széndioxid (CO2) insufflátort alkalmazzuk, melynek segítségével minimalizáljuk a beteg gasztroszkópos vizsgálat utáni kellemetlenségeit azáltal, hogy a széndioxid a gyomor és bélfalon szabadon átdiffundálva és a beteg által kilélegezve nem okoz felesleges gyomorfeszülést és bélgörcsöket. Az áramlás kontrollált széndioxid befújással a lapos polypok eltávolítása is biztonságosabb, mivel az endoszkópos operatív beavatkozások időtartama nem korlátozott.

Gyomortükrözés vizsgálatokat végző orvosunk bemutatása

Gasztroenterológus, belgyógyász, endoszkópos szakorvos

Dr. Madácsy László - gasztroenterológus, belgyógyász

Dr. Madácsy László PhD

Dr. Madácsy László PhD

Gasztroenterológus, belgyógyász

1964 június 20-án született Szegeden. Orvosi diplomáját a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, Általános Orvos Karán szerezte 1988-ban kitűnő minősítéssel. 1988. október 1-től 1990. október 1-ig: Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Központi Izotópdiagnosztikai Laboratóriumában, majd 1990. október 1-től 2004. március 31-ig a az I. sz. Belgyógyászati Klinikáján dolgozott mint klinikai orvos, majd egyetemi tanársegéd, és 2003. február 1-től egyetemi adjunktus. 1993-ban Belgyógyászatból, 1995-ben Izotópdiagnosztikából, végül 1998-ban Gasztroenterológiából szerzett szakvizsgákat. Gyomortükrözés vizsgálatokat 1995 óta végez rendszeresen, átlagosan évente 500-1000 vizsgálati számokkal, valamint nagy gyakorlatot szerzett gyomorvérző betegekben sürgősségi ügyeletei ellátásban. 1996 és 1997-ben másfél évet töltött kutatómunkával Dániában először Koppenhágában a Hvidovre Kórházban, majd az Aarhusi Egyetem Endoszkópos Laboratóriumában. 2004. április 1-től 2011 július 31-ig a Fejér Megyei Szent György Kórház I. sz. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, és az Endoszkópos Laboratórium orvos igazgatója.

Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kecskeméti Megyei Oktató Kórházának és a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának tudományos munkatársa és endoszkópos orvosa. Egyetemi doktori (PhD) fokozatot 2001.-ben szerzett. 2007-ben sikeres habilitációs eljárást és előadások magtartását követően elnyerte a Szegedi Tudományegyetem habilitált doktora címet. 2009-ban az SZTE címzetes egyetemi docensének nevezték ki. 2009-től az egyetem meghívott oktatója valamint Doktori Iskolájának PhD témavezetője. 2010-től az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum orvosigazgatója. Több mint 10 éve vezetőségi tagja a Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak (MGT), valamint az MGT Endoszkópos Szekciójának volt elnöke és jelenleg is vezetőségi tagja. 2009 óta tagja az Európai Endoszkópos Társaság (ESGE) oktatási bizottságnak.

Magánklinika Székesfehérváron

Rövid előjegyzési idővel, kellemes környezetben, kedves, mosolygós személyzettel, modern műszerekkel, színvonalas ellátással és Európában is elismert több, mint 20 év gyakorlati tapasztalattal rendelkező, főállású belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosokkal várjuk szeretettel kedves pácienseinket Székesfehérváron a Budai út 316. szám alatt található Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban!