gyomorrák kialakulása helicobacter pylori révén

Helicobacter pylori és a rák

A Helicobacter pylori fertőzés megszüntetése csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

Bár előfordulási gyakorisága nem éri el a vastagbél daganatét, a gyomorrák napjainkban is gyakori, magas halálozással járó rosszindulatú daganatos betegség. A gyomorrák kialakulására bizonyítottan hajlamosító tényezők: az idősebb életkor, a túlzott só- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a füstölt húsok gyakori fogyasztása, valamint a Helicobacter pylori fertőzöttség, de a családban öröklődő tényezők, sőt a földrajzi hely (Ázsiában gyakoribb) is befolyásolják a gyomorrák előfordulási gyakoriságát.

A Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium egy olyan minden harmadik embertársunk gyomrában előforduló kórokozó, mely gyakran tünetmentesen vagy csak enyhe emésztéso panaszt okozva- a gyomornyálkahártya krónikus gyulladását idézheti elő, és ezáltal hosszú fennállás alatt hajlamosít a gyomor polyp és a rosszindulatú gyomordaganat (gyomorrák) kialakulására. Napjainkig sem tisztázott egyértelműen, hogy a H. pylori fertőzöttség megszüntetése (Helicobacter eradikáció) csökkenti-e a gyomorrák kialakulását.

Fukase és mtsai (Universita di Bologna) összefoglaló tanulmányban vizsgálták a H. pylori eradkiáció hatását metachron gyomorrák kialakulására olyan betegekben akikben a korai gyomorrákot endoszkópos műtéttel (ESD) már sikeresen gyógyították. Prospektív randomizált, multicentrikus Vizsgálatukba 544 beteget vontak be, akik közül 272 betegben sikeres Helicobacter eradikációs kezelés történt, míg a másik 272 betegben nem történt eradikáció. A betegeket endoszkóposan 6 havonta 3 éven át követték. A kezelt csoportban 9 betegben (3,3%), a kezeletlen csoportban pedig 24 betegben (8,8%) alakult ki metachron (második lokalizációban) gyomorrák a 3 év alatt. A szerzők megállapítják, hogy a sikeres Helicobacter pylori eradikációs kezelés a metachron gyomorrák esélyét szignifikánsan csökkenti (OR: 0,353).

A jelenlegi vizsgálatok alapján megállapíthatjuk, hogy a H. pylori eradikáció csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor, a nagy halálozással járó gyomorrák az eradikáció ellenére is kialakulhat. Összességében ajánlott elvégezni az eradikációt megelőző céllal is, főleg azokban a betegekben akiknek a családjában fordult elő gyomorrák” – írják a szerzők.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/