Liszt érzékenység tünetei

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység (coeliakia) vagy glutén-szenzitív enteropátia, egy autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de lisztmentes (gluténmentes) diétával jól kezelhető.

A lisztérzékenység (coeliakia) a búza, rozs és árpa fogyasztása nyomán kialakuló, immunológiai alapú bélnyálkahártya gyulladásos elváltozás, melynek következtében bélboholy vesztés (atrophia) és következményes felszívódási zavar alakul ki. Ezáltal a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki. Az immunológiai történéseket a növényi magvakban lévő glutén, annak is a gliadin fehérje részének hatására végbemenő ételallergia által triggerelt autoimmun gyulladásos reakció számlájára írhatóak. Elsősorban a vékonybél kezdeti szakasza sérül, de lehet az elváltozás kiterjedtebb is. A vékonybél nyálkahártya az autoimmun gyulladás hatására elsimul és a bélbolyhok eltűnésével, a felszíni sejtek leválása miatt sérül azok működése és az összes tápanyagféleség felszívása. A lisztérzékenység gyermek és felnőttkorban egyaránt kialakulhat. Gyermekkorban ez a fejlődés és növekedés elmaradásához vezet, felnőttkorban hasmenéshez és fogyáshoz vezet, valamint kezeletlen esetekben több mint 10 év fennállás után a betegek 10%-ban akár rosszindulatú daganatok (vékonybél nyirokdaganatok, un. lymphoma) kifejlődésére is lehet számítani.

A lisztérzékenységben szenvedő coeliákiás gyermekek hasi fájdalomról panaszkodnak, szomorú arckifejezésűek, a fejlődésben visszamaradnak. A vas felszívódási zavara miatt vérszegénység alakul ki. Az alapvető vitaminok hiánya súlyos tünetekhez vezethet: Az A-vitamin hiánya miatt megnő a fertőzésekre való hajlam, a D-vitamin hiánya csontfájdalmakat, csont növekedési zavarokat, csont deformálódást okoz, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységgel jár. Jellemző tünetei a súlyos hasmenés, az előredomborodó pókhas, fehér bőr.

Felnőttkorban a lisztérzékenység (glutén szenzitív enteropathia) hasmenéssel és zsírszékeléssel illetve végső soron a felszívás mennyiségi és minőségi zavarával jár. Ennek tünetei a fogyás, a vérszegénység, és a különböző vitaminhiányok következményei. Kialakulhatnak coeliákiában bőrtünetek is, úgymint a (dermatitis herpetiformis), herpeszes hólyagokhoz hasonló kiütések jelennek meg a végtagokon, törzsön, nyakon. Jelentkezhetnek ízületi fájdalmak, csontritkulás. Előfordulhat súlyos szívizom elfajulás is. Nőknél a betegség meddőség, menstruációs zavarok, gyakori vetélés, halva szülés, magzati fejlődés rendellenességek formájában is jelentkezhet.

A lisztérzékenység diagnosztikájában a labor vizsgálatok során a vérben kimutathatóak az auto-antitestek (saját elleni ellenanyagok). Ilyen az anti-szöveti-transzglutamináz-antitest (anti-TTG) és az IGA-endomysium elleni (EMA) antitest. Ezek a vérvizsgálatok az Endo-Kapszula magánovosi centrumban  minden nap hozzáférhetőek.

Ha a vérvizsgálat megerősíti a lisztérzékenység gyanúját, akkor még a vékonybélből endoszkópos vizsgálattal is szövettani mintát kell venni. A szövettani mintát gyomortükrözés során végzik, és a mintát a nyombél nyálkahártyájából veszik. Az Endo-Kapszula magánorvosi centrumban a gyomortükrözést altatásban fájdalommentesen végezzük.

A szövettani eredmény megítélésében aranyszabálynak számítanak a Marsh-kritériumok: a nyálkahártyában levő lymphocyták száma, a bélbolyhok hossza, a különféle sejtek aránya, a gyulladásos sejtek aránya a felszín alatti rétegben, a nyálkahártya kinézete egy speciális festésben.

A lisztérzékenységnek csak egyetlen hatékony kezelése létezik: a gluténmentes diéta, amit a legtöbb esetben élethossziglan kell tartani. Kezdetben célszerű a tejes ételek kerülése és a B12-vitamin pótlása vassal.

Kapcsolódó kezelések:

Kapszula endoszkópia tovább »»»