reflux betegség tünetei

Reflux betegség 40 év felett

A reflux betegség, vagy más néven gasztro-oesophagealis reflux (GERD) gyakorisága 40 év felett elsősorban a mozgásszegény életmód, az elhízás és a stressz következményében növekszik.

Időnként bárki tapasztalhat gyomorégést agy gyomorfájdalmakat, melynek oka a sav visszaáramlása (regurgitációja) a nyelőcsőbe. Amennyiben ritkán fordul elő, a reflux epizód teljesen normális jelenségnek számít. Reflux-betegség esetén azonban a gyomorégés, azaz az égő, maró érzés gyakran jelentkezik vagy tartósan fennáll. 40 éves kor fölött a reflux betegség kialakulásának valószínűsége exponenciálisan nő. Életmód változtatással, vagy gyógyszerek segítségével a reflux kezelése siekeresen megoldható és az esetleges reflux okozta szövődmények kialakulása is megelőzhető.

A lenyelt táplálék először a nyelőcsőbe kerül, ahonnan egy záróizom megnyílása után jut le a gyomorba. Ez a körkörös izom alaphelyzetben zárva van, csak a lenyelt étel átengedése idejére nyílik meg, majd utána rögtön újra bezárul és ezzel megakadályozza a savas gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. A reflux betegség lényege a gyomornedv visszaáramlása a nyelőcső alsó szakaszába, a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom elégtelen működésének következtében. Amennyiben a savas visszaáramlás sokszor előfordul vagy tartósan fennáll, a savas gyomortartalom izgatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ezzel égő, maró érzést okoz. Általában a reflux betegség enyhe lefolyású, de ritkán a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladásához, sőt kezelés nélkül annak kifekélyesedéséhez is vezethet (erosiv GERD).

Az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás valamint a stressz tartoznak a reflux betegség leggyakoribb kockázati tényezői közé. Az egészségtelen táplálkozás és a rendszertelen étkezés is hozzájárulnak a reflux betegség kialakulásához. Gyakrabban fordul elő reflux betegség terhes nőkben is, mivel a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a hasi szervekre.

A reflux-betegség hosszú távon kezelés nélkül sok féle szövődmény kialakulásához vezethet. Ilyen következmény lehet az állandó köhögés, a gyakori torok- vagy gégegyulladás, a fogzománc károsodása. a A nyelőcső nyálkahártyáján idült gyulladás, esetleg hegesedés, ritkán szűkület vagy vérzés alakulhat ki. A savas visszáramlás okozta állandó irritációnak kitett nyálkahártya Barrett metaplasztikus változása rendkívül ritkán kialakuló, de annál súlyosabb szövődményt jelent, mely fokozott endoszkópos ellenőrzést igényel.

Tartósan fennálló refluxos tünetek esetén célszerű gasztroenterológushoz fordulni és elvégeztetni a gasztroszkópos (endoszkópos) vizsgálatot és tanácsot kérni a reflux kezelésére.